Nu dør koralrevene
Der er blevet snakket en del om klimaets ”tipping points” som en skræmmende mulighed, hvis vi ikke får standset den globale opvramning. Nu ser det ud til, at vi er ved at overskride et af dem.
Et ”tipping point” er en slags ”point of no return” - en tærskelværdi for et system, som, hvis denne tærskelværdi overskrides, vil betyde, at hele systemet ændrer sig irreversibelt. Når det drejer sig om klimaet, kan en overskridelse af en tærskelværdi få voldsomme konsekvenser for store dele af kloden, og det vil ikke umiddelbart være muligt at bringe systemet tilbage til dets tidligere tilstand, også selv om den globale opvarmning reduceres eller helt standses.
Det har været forventet, at et af de første tipping points, der ville blive overskredet, er koralrevenes sundhedstilstand. Verdens koralrev er i forvejen hårdt belastet af forurening, udledning af næringsstoffer og turisme, og når man hertil føjer de stigende havtemperaturer, er der en stor risiko for, at koralrevene ødelægges.
Koraller lever i symbiose med en lille alge, som lever i korallen og hjælper den med at optage næring fra havvandet og producere energi til korallen. Det er samtidig denne alge, der giver korallen dens farve. Hvis algen bliver stresset af stigende vandtemperaturer evt. i forbindelse med andre miljøpåvirkninger, kan det medføre, at algen forlader korallen. Det betyder i første omgang, ar korallen misten sin farve, den bliver bleget. Hvis påvirkningen kun er midlertidig, vil algen oftest vende tilbage til korallen igen, koralen kommer sig, og den får sin farven tilbage. Men hvis miljøpåvirkningen gentager sig eller fortsætter, f.eks. hvis havtemperaturen stiger i længere tid, vil algen ikke vende tilbage, og korallen vil dø. Og det er det, der er ved at ske nu.
En ny rapport fra the International Coral Reef Initiative viser, at i perioden fra 1. januar 2023 til 30. marts 2025 har 84 procent af verdens koralrev oplevet koralblegning og 80 procent af alle koralrev er i risiko for at dø som følge af den lange periode med koralblegning.
Koralblegningen skyldes først og fremmest forhøjede vandtemperaturer forårsaget af den globale opvarmning, som har forårsaget et stigende antal marine hedebølger. Den globale opvarmning har nu overskredet 1,5 grader celsius, og alt tyder på, at opvarmningen fortsætter og med stor sandsynlighed vil overskride 2 grader inden for de kommende årtier. Kun hvis den globale opvarmning standses, og helst på et niveau under 2 grader celsius, vil der være en chance for at redde nogle af de truede koralrev. Desværre er der i øjeblikket ikke noget, der tyder på, at det vil ske.
Koralrevene er kritiske for havenes biodiversitet, og selv om de kun optager er areal på under 1 procent af havbunden i verdens have, er det omkring 25 procent af alt liv i havet, der findes i og omkring koralrevene. En ødelæggelse af koralrevene vil derfor få uoverskuelige konsekvenser for økosystemerne i verdenshavene.
Kilder:
84 procent af alle koralrev er bleget af klimaforandringer
https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/84-procent-af-alle-koralrev-er-bleget-af-klimaforandringer
84% of the worlds coral reefs impacted ...
https://icriforum.org/4gbe-2025/